Delovati je začelo 1952. leta.

Tisto leto, ko je v naših krajih zapadlo meter in pol snega. Še vedno hranimo časopis, v katerem med drugim piše: 14. decembra 1952 je bilo ustanovljeno Društvo upokojencev Šmarje Sap. V Sloveniji tisto leto še 60 drugih. Takrat se je zelo povečalo število upokojencev, ker je novi pokojninski zakon omogočal pridobitev pokojnin tudi tistim, ki do takrat niso imeli redne službe. Razne kratkotrajnejše zaposlitve so dokazovali s pričami. Preje je bila pokojnina privilegij državnih in javnih uslužbencev.

Preveč prostora bi porabili, če bi za vsa leta navajali število članstva in vse dejavnosti.

Vsebini dela bi uradno rekli: gradnja socialne mreže, skrb za psihofizično zdravje. Po domače pa: Vse dogajanje se je odvijalo iz potrebe po veselem druženju s prijatelji. Iz želje pomagati drug drugemu ter sodelovati z drugimi društvi v kraju in širše. Izleti, srečanja s plesom, prepevanje, rekreacija, skupinsko letovanje v Izoli. Pozornosti ob novem letu, jubilejih in smrtih. Letni programi so se malo spreminjali. Prav tako število članov. Ob 50 letnici nas je bilo 285, ob 60 letnici 355, leta 2020 pa 326.

Kot primer našega druženja naj navedem podatke za leto 2018:

336 članov, 5 izletov – 260 udeležencev, 2 krat obisk gledališča – 92 udeležencev, 4 srečanja s kulturnim programom in plesom – 244 udeležencev, letovanje v Izoli – 23 članov, 26 članski ženski pevski zbor – 8 nastopov. Rekreacija: ženska rekreacija v telovadnici, namizni tenis, pikado, šah, balinanje, kegljanje – skupaj 50 aktivnih članov. 6 ekip na pokrajinskih prvenstvih – osvojeni po 2 prvi, drugi in tretji mesti. Planinstvo – 16 vzponov. Obiski na domu in v domovih starejših ob jubilejih, pred novim letom, pozornosti ob smrtih – skupaj 183.

Zanimivi podatki še iz drugih let:

Ženska ekipa pikada se je z zmagami na pokrajinskih športnih igrah tri krat uvrstila na državno prvenstvo. Letno šahovsko simultanko smo priredili že 5 krat. S šahisti iz Šmarja in okolice sta jo igrala mednarodni mojster Jure Zorko iz Šmarja in velemojstrica Ana Srebrnič iz Grosupljega. Leta 2019 smo bili organizatorji pokrajinskega prvenstva v pikadu za 18 ekip s 84 tekmovalci.

Vključujemo pa se tudi v krajevno dogajanje.

Najbolj živo nam bo ostalo v spominu leto 2017: Upokojenci smo že tri leta preje na občino poslali dolg seznam želja za ureditev raznih komunalnih zadev. Župan dr. Peter Verlič nam je dejal: Samo malo počakajte. Uredili bomo vse našteto in še mnogo več. Res so kmalu zatem začeli graditi obojestranski avtocestni priključek, dva rondoja, skozi kraj so modernizirali državno in občinske ceste, uredili pločnike in javno razsvetljavo. Županu smo se na občnem zboru lepo javno zahvalili. Z njim, z občino in s svetom krajevne skupnosti vsa leta zelo lepo sodelujemo. Sicer pa smo upokojenci prisotni na vseh krajevnih prireditvah, ali kot organizatorji, soorganizatorji ali pa kot obiskovalci. Prizadevnost, prijaznost in spoštljivost vodstva društva in vseh upokojencev k temu lepemu sodelovanju veliko pripomorejo.

Vsi dosedanji predsedniki društva:

Albert Bitenc – 17 let, Jakob Perovšek – 20 let, Milan Korelc – 7 let, Zofka Glinšek – 7 let, Anka Fabjan – 17 let. Od 17. februarja 2020 pa je predsednica Špela Ahačič.

Silen razvoj tehnike je skozi ves čas delovanja spremljal organizacijsko delo našega vodstva.

V začetku brez telefonov in avtomobilov, ročno pisanje ali pisalni stroj. Posebno po letu 1990 pa telefoni, avtomobili, računalniki, sedaj še internet in elektronska pošta.

Koronovirusna epidemija nas je začasno skoraj ustavila.

Program dela za leto 2020 je skoraj v celoti le seznam, kam ne moremo iti. Obešen na stenčas v naši pisarni bo čakal na uresničitev. Delamo samo nujne stvari in tisto, pri čemer je možno ohranjati primerno medsebojno razdaljo. Ob upoštevanju zdravstvenih navodil se včasih družimo v novem šmarskem parku Zacurk in na pohodih v bližnjo okolico. Tudi zaradi vavčerjev smo bili na enotedenskem letovanju v Izoli. Ne bi radi spravljali v nevarnost ne sebe, ne drugih. Srčno čakamo na lepše čase. Do takrat in tudi naprej pa ostajamo dobri prijatelji.

Tajnica Anka Fabjan


0 Komentarjev

Dodaj odgovor

Avatar placeholder

Vaš e-naslov ne bo objavljen.